Bike Fitting

Een bikefitting of fietspositionering is de puzzel naar een perfecte harmonie tussen lichaam en fiets. Ieder lichaam is anders, waardoor een goede fietspositie ook verschillend is voor iedereen. Er zijn meerdere redenen waarom een bikefit jou kan helpen.

  • Klachten of ongemakken op de fiets verhelpen

  • Beter willen presteren op de fiets

  • Comfort verhogen tijdens het fietsen

  • Preventief blessures voorkomen

Hoe verloopt een bikefit?

Het eerste deel van de bikefit gebeurt naast de racefiets. Daarna gaan we over naar de uitmeting en afstellingen op de fiets. De totale duur van een fietspositionering ligt tussen de 2 à 3 uur. Hieronder vind je de verschillende stappen.

Intakegesprek

Een bikefit begint met het verhaal van de wielrenner. Het is belangrijk om te weten wat jouw voornaamste reden voor een bikefit is. Heb je klachten op de fiets, wil je je comfort verhogen of je prestatie naar een nog hoger niveau tillen? Door middel van dit gesprek kan je fiets aangepast worden naar wat voor jou belangrijk is.

Lichaamsscreening

Tijdens de screening wordt er een evaluatie gemaakt van je gewrichtsmobiliteit, flexibiliteit, beenlengte(verschil) en stabiliteit. Iemand die heel lenig is, gaat waarschijnlijk iets agressiever op de fiets kunnen zitten in vergelijking met een stijvere wielrenner. Dit hebben we nodig om de fiets aan jouw lichaam aan te kunnen passen.

Analyse fietspositie

Om je fietspositie te optimaliseren, wordt er eerst een videoanalyse gemaakt van je houding op de fiets. De gewrichtshoeken van schouder, heup, knie en enkel worden opgemeten. Met een zadeldrukmeting wordt jouw zitpositie op het zadel duidelijk in kaart gebracht. Daarnaast gebeurt er een uitmeting van je huidige fietsafstellingen.

Nieuwe fietspositie

Met de informatie uit het intakegesprek, de screening en de huidige fietspositie, gaan we te werk om jouw fietservaring te optimaliseren. We starten met de schoenplaatjes correct af te stellen, aangezien dit is waar je de kracht overbrengt op de fiets. Vervolgens wordt de zadelpositie afgesteld en indien nodig getest met andere zadels. Aan de hand van een zadeldrukmeting kunnen we het zadel perfect voor jou afstellen. Ten slotte verbeteren we de positie van het stuur en worden de shifters afgesteld.

Evaluatie en follow-up

Na de bikefit krijg je een rapport mee naar huis over jouw fietspositionering. Hierin wordt een evaluatie gemaakt van je vorige en huidige positie op de fiets. Indien er werkpunten zouden zijn aan het lichaam van de renner zelf, wordt er advies meegegeven voor je kinesitherapeut.

Indien je in de twee maanden hierna toch nog klachten hebt, is een gratis opvolging inbegrepen. Zo ben jij zeker dat je tijd hebt om deze nieuwe positie gewoon te worden.

Typische klachten bij foute fietspositie

Pijn in de nek- of schouderregio

Irritatie van hand en/of pols

Lage rugklachten

Irritatie van de heup- of liesregio

Zadelklachten

Pijn rond het bovenbeen of de knie

Enkellast of problemen met de voetTarieven bikefit

Prijs voor volledige afstelling van de fiets, de schoenplaatjes, de zadeldrukmeting en evaluatierapport en follow-up.

Volwassenen €180

Kinderen (geboortejaar 2004 of later) €150